Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 1,06% έκλεισαν οι μετοχές – Πτώση 0,40% στην εβδομάδα

Με ήπια πτώση 0,40% έκλεισε η αγορά μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που τελειώνει, μετά το σημερινό αρνητικό κλείσιμο, στον απόηχο των αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα σήμερα, ο Γενικός Δείκτης μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφτασε να πέφτει και έως και τις 1.811,3 μονάδες χάνοντας και -2,35%, αν και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες στο -1,06%.

Οι αγορές είχαν σε μεγάλο βαθμό υποτιμήσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο τους τελευταίους μήνες και τώρα εκφράζονται φόβοι για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

Οι επενδυτές σπεύδουν να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο και στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ενώ έντονη ανησυχία προκαλεί το ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις βρίσκουν την εγχώρια αγορά σε μία στιγμή που προσπαθούσε να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά των 15 ετών, ενώ έδειξε… χαρακτήρα στη σημερινή συνεδρίαση μαζεύοντας τις μεγάλες αρχικές απώλειες που ξεπερνούσαν το 2,50%.

Η JP Morgan συγκαταλέγει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών που παρουσιάζουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και επισημαίνει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι από τα πλέον ελκυστικά στον κόσμο, καθώς η κεφαλαιοποίηση του αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ, όταν αλλού κινείται στο 70%, 80% και 100%!

Η ελληνική αγορά μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, τονίζει ο οίκος. Το ευρύ discount δικαιολογεί υπεραπόδοση.

Όπως σημειώνει η μετοχική αγορά των ΗΠΑ διαπραγματεύεται με P/E άνω των 21 φορών. Αντιθέτως, η Ελλάδα διατηρεί θετική σχετική θέση εντός του περιφερειακού πλαισίου της Ευρώπης, με δείκτες αποτίμησης 8,7 φορές και discount 31% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.835,40 μονάδες, έναντι 1.842,83 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 0,40%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 24,89 %.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,80% και από τις αρχές του 2025 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 28,11%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση 0,21%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 16,38%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,78%, ενώ από τις αρχές του 2025 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 41,90%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος ανήλθε στα 788,042 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 197,011 εκατ. ευρώ, 202,410 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα που τελειώνει μειώθηκε κατά 684 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 124,720 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει αύξηση κατά 21,579 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Προς χρήση για επενδύσεις οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην ΕΕ – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

admin

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή του στη σκιά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν – Σε πτώση οι αγορές, σε άνοδο ο χρυσός

admin

Το backround της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και οι φόβοι για την απάντηση του Ιράν

admin