Ένα ακόμα μοντέλο της οικογένειας των BYD Dolphin λανσάρισε μόλις στην ελληνική αγορά η εταιρεία Σφακιανάκης, που είναι αποκλειστικός διανομέας των αυτοκινήτων της κινεζικής μάρκας.
Πρόκειται για το Dolphin Surf, το όγδοο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που λανσάρει η BYD στην Ευρώπη μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Είναι ένα μοντέλο με συμπαγείς διαστάσεις, της κατηγορίας Β, των supermini, που είναι και η μεγαλύτερη σε όγκο πωλήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Έχει μήκος 3,99μ., πλάτος 1,72μ. και ύψος 1,59μ., βασίζεται στην προηγμένη πλατφόρμα e-Platform 3.0 της BYD και εφοδιάζεται με μπαταρία τύπου Blade Battery.
Οπτικά διαφέρει από τα υπόλοιπα Dolphin, είναι πιο νεανικό και σπορτίφ, αλλά και το πιο προσιτό μοντέλο της BYD, ως προς την τιμολογιακή του πολιτική που θα αναφέρω αργότερα.
Κυρίως χαρακτηρίζεται από ακμές, φέρει ζάντες των 15 ή 16 ιντσών, διαθέτει περίτεχνα φωτιστικά που ενσωματώνουν τα φώτα ημέρας, μικρά προστατευτικά στους θόλους των τροχών, αεροτομή ψηλά που επιμηκύνει τη γραμμή της οροφής, και πίσω φώτα που ενώνονται με μια ενιαία μπάρα.
Εντύπωση προκαλεί ο προτεταμένος πίσω προφυλακτήρας, που ουσιαστικά λειτουργεί σαν κατώφλι εισόδου στο πορτ-μπαγκάζ.
Στην καμπίνα η λιτότητα είναι χαρακτηριστική. Το ταμπλό χωρίζεται σε δύο τμήματα με κυματοειδή γραμμή, περίτεχνη είναι η σχεδίαση του τιμονιού, υπάρχουν διακόπτες στο ταμπλό όπου ξεχωριστός είναι για το κιβώτιο μετάδοσης. Θα βρούμε 20 χώρους για μικροαντικείμενα, κάπως μαλακά πλαστικά, συνθετικό δέρμα στις ταπετσαρίες, σπορ καθίσματα, ψηφιακό πίνακα οργάνων και περιστρεφόμενη οθόνη αφής 10,1 ιντσών για το σύστημα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας.
Με 2,5μ. μεταξόνιο, φιλοξενεί με άνεση 4 ενήλικες επιβάτες, με επίπεδο πάτωμα, διαθέτει και τρία σημεία πρόσδεσης παιδικών καθισμάτων ISOFIX – δύο πίσω και ένα στο μπροστινό κάθισμα του συνοδηγού, ενώ η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ φτάνει τα 308 λίτρα όγκου, καλή τιμή για την κατηγορία του μοντέλου.
Ως προς την άνεση και την εξυπηρέτηση, διαθέτει πλήρη συνδεσιμότητα, διαισθητικό φωνητικό έλεγχο μέσω της εντολής «Hi BYD», για πρόσβαση σε πολλές βασικές λειτουργίες χωρίς να απομακρύνεις τα χέρια σου από το τιμόνι, ενώ μπορείς να ξεκλειδώσεις το αυτοκίνητο χωρίς κλειδί μέσω της τεχνολογίας NFC απλά τοποθετώντας το smartphone ή το wearable κοντά σε έναν αισθητήρα που βρίσκεται στον πλαϊνό καθρέπτη. Επίσης, μέσω της εφαρμογής μπορείς να ρυθμίσεις την ψύξη ή τη θέρμανση της καμπίνας.
Το Dolphin Surf θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις εξοπλισμού.
Η μπαταρία χωρητικότητας 30kWh εφοδιάζει την έκδοση Active και η μπαταρία 43,2kWh τις εκδόσεις Boost και Comfort.
Η έκδοση Active συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 89 ίππων (65kW) με 175 Nm ροπής και με τη μπαταρία των 30kWh χαρίζει 220 χλμ. αυτονομίας σε μικτό κύκλο και 356 χλμ. για κίνηση στην πόλη.
Η έκδοση Boost με μπαταρία 43,2kWh αποδίδει στη μία έκδοση 89 ίππους και προσφέρει αυτονομία 322 χλμ. και 507 χλμ. στην πόλη. Η δε έκδοση Comfort, με μπαταρία 43,2kWh έχει ηλεκτρομοτέρ ισχύος 157 ίππων (115kWh), με 220 Nm ροπής, προσφέροντας συνδυασμένη αυτονομία 310 χλμ., ενώ στην πόλη φτάνει τα 507 χλμ.
Οι επιδόσεις σε επιτάχυνση είναι αρκετά καλές, οι μπαταρίες φορτίζεται σχετικά γρήγορα, και με την τεχνολογία Vehicle-to-Load (V2L), μπορεί να δώσει ενέργεια σε άλλες συσκευές, με ισχύ έως 3,3 kW.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, διαθέτει αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, αερόσακους τύπου κουρτίνας καθώς και πλευρικούς στα μπροστινά καθίσματα, καθώς και προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού (ADAS), που διαθέτει μία σειρά από βοηθήματα όπως έξυπνο cruise control, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σύστημα διατήρησης λωρίδας και έξυπνο έλεγχο υψηλής δέσμης φώτων.
Διαθέτει, βάσει νομοθεσίας, σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, λειτουργία κλήσης έκτακτης ανάγκης και κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά.
Το αυτοκίνητο το οδήγησα για λίγα χιλιόμετρα στην Αττική. Έχει αρκετά καλό πάτημα στο δρόμο, δεν είναι εκρηκτικό σε επιτάχυνση αλλά φεύγει γρήγορα και μολονότι δε διαθέτει σύστημα Β ή one pedal drive, αφήνοντας το γκάζι διαπιστώνεις αισθητά το φρενάρισμα στο ρολάρισμα, ώστε να μαζεύει περισσότερη ενέργεια το σύστημα ανάκτησης.
Κάθεσαι καλά, έχεις καλή ορατότητα και πολιτισμένη λειτουργία.
Θεωρώ ότι είναι καλύτερο οδηγικά από το ΑΤΤΟ 2, αλλά θέλω να το δοκιμάσω περισσότερες μέρες για ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Η έκδοση Active κοστίζει 20.790 ευρώ χωρίς την κρατική επιδότηση για την οποία δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα. Αν ωστόσο, κάποιος το αγοράσει, πληρώσει αυτά τα χρήματα, κάνει αίτηση για επιδότηση και εγκριθεί, τότε θα του επιστραφούν χρήματα και είναι σαν να πλήρωσε μόνο 15.760 ευρώ.
Η έκδοση κοστίζει 23.790 ευρώ (18.034 ευρώ εφόσον πάρει επιδότηση) και η Comfort 25.990 ευρώ (19.702 ευρώ με την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3).
Πηγή: www.newsit.gr