Έλλειψη εργαζομένων δεν παρατηρείται μόνο στον τουρισμό, και στον αγροτικό τομέα, αλλά και στην πληροφορική που είναι δουλειά γραφείου, όπως και στις μεταφορές.
Η αυξανόμενη ζήτηση εργαζομένων αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ευρώπη, με την υπογεννητικότητα να επιτείνει αυτό το πρόβλημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ψάχνει λύσεις.
Μια από αυτές αποτελεί η πολιτική συμφωνία του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναθεωρημένη Οδηγία για τα Διπλώματα Οδήγησης, που όπως όλα δείχνουν πρόκειται να εφαρμοστεί, καθώς η πλειοψηφία εγκρίνει αυτή τη συμφωνία.
Στη συμφωνία υπάρχουν επιμέρους πολύ θετικές διατάξεις. Για παράδειγμα η ενίσχυση της οδικής εκπαίδευσης είναι κάτι που όλοι το επιθυμούν, όπως και να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες για τους νέους οδηγούς.
Η ψηφιακή άδεια οδήγησης και οι βελτιώσεις στο σύστημα εξετάσεων, ανήκουν επίσης στα θετικά.
Ωστόσο η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών δε σημαίνει ότι για να μπουν περισσότεροι στο επάγγελμα πρέπει να μειώσουμε τα όρια ηλικίας των επαγγελματιών οδηγών.
Η συμφωνία επιτρέπει σε άτομα ηλικίας μόλις 18 ετών να οδηγούν βαρέα φορτηγά (Κατηγορία C) και άτομα 21 ετών να οδηγούν λεωφορεία (Κατηγορία D), με δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των ορίων από τα κράτη μέλη. Ουσιαστικά, τα κράτη – μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν ακόμη και σε άτομα ηλικίας 17 ετών να οδηγούν φορτηγά ορισμένων κατηγοριών, μέσω προγραμμάτων συνοδευόμενης οδήγησης.
Θυμίζω ότι και στην Ελλάδα οδηγεί 17χρονος αυτοκίνητο, όμως, ΙΧ, αρκεί να συνοδεύεται από ενήλικα, μέχρι να γίνει 18 ετών και να πάρει κανονική άδεια οδήγησης.
Όμως, πώς ελέγχεται αν πράγματι ο 17χρονος στο τιμόνι συνοδεύεται; Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες με πιο προηγμένα συστήματα επιτήρησης.
Αλλά πέραν αυτού, σε αυτή την ηλικία των 17 ή 18 ετών για φορτηγά αυτοκίνητα, με ποια εμπειρία θα μπορέσει κάποιος να τα οδηγήσει; Με μια εκπαίδευση λίγων μηνών; Προφανώς την εμπειρία κάποιος την αποκτά συν τω χρόνω, όπως θα πάρει καιρό και στα 17 σου, αν συμβεί κάτι πώς θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις.
Το ίδιο ισχύει και για 21 ετών οδηγούς λεωφορείων, που μεταφέρουν άτομα και όχι απλά εμπορεύματα. Όλοι στους ίδιους δρόμους κυκλοφορούν.
Ένα ακόμα σημείο που δεν πρόσεξε η ΕΕ, είναι ότι οι νέοι είναι εθισμένοι με το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο, σερφάροντας συνεχώς και έχει παρατηρηθεί -το έχω δει κι εγώ στην Ελλάδα- να οδηγεί κάποιος λεωφορείο και να κοιτάζει το κινητό του, πέραν του να μιλά με άλλο μέσω αυτού.
Δύσκολη η εξίσωση: τόσα φορτηγά, τόσοι οδηγοί, άρα μείον άτομα.
Όμως τέτοια εξίσωση δε λύνεται με μειώσεις ορίων ηλικίας, αλλά με κίνητρα, καλύτερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δεν θα πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η οδική ασφάλεια.
Η Έλενα Κουντουρά, η Ευρωβουλευτής, καταψήφισε αυτή την οδηγία και κατά τη γνώμη μου σωστά, διότι δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε εύκολες λύσεις, αλλά σε συγκεκριμένες πολιτικές, σε βάθος χρόνου, ώστε η στρατηγική «Vision Zero» για την εξάλειψη των θανάτων στους δρόμους έως το 2050, να φέρει αποτελέσματα.
Σημειώνω ότι η Έλενα Κουντουρά ήταν εισηγήτρια της πολύ κρίσιμης Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «Πλαίσιο Πολιτικής της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030», που υιοθετήθηκε ως ψήφισμα το 2021.
Πηγή: www.newsit.gr