Το αργότερο την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Αριστερά αναμένεται να καταθέσουν την πρόταση για προανακριτική επιτροπή για το θέμα των Τεμπών καθώς τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η διεξοδική μελέτη της δικογραφίας (και των συσχετιζόμενων) και παράλληλα η συγγραφή της πρότασης.
«Μελετούμε για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αλλά και όλα τα προς διερεύνηση πιθανά αδικήματα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις στη δικογραφία», λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον προκύψουν στοιχεία στην προανακριτική προς διερεύνηση θα μπει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Νέα Αριστερά τα στελέχη που ασχολούνται με την ανάγνωση της δικογραφίας εμφανίζονται να μην θέλουν να κάνουν βεβιασμένες κινήσεις. Θέλουν με κάθε τρόπο η κατηγορία εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι τεκμηριωμένη, προκειμένου η κυβέρνηση να την μπορεί να την αμφισβητήσει.
Για τον λόγο αυτό συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στους νομικούς των δύο κομμάτων. Μέχρι χθες πάντως δεν είχαν καταλήξει στο τι θα κάνουν και πως θα χειριστούν το θέμα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, αναφερόμενος στην πρόταση της Κουμουνδούρου για προανακριτική τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξετάζει λεπτομερώς τη δικογραφία, και όχι στη λογική του συμψηφισμού. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την δουλειά που έκανε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ως προς τη διατύπωση της πρότασής του, σε αυτή έχει εξήντα σελίδες για τη Νέα Δημοκρατία και βάζει σε δυο τρεις σελίδες τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βάζει π.χ την κυρία Χρυσοβελώνη, που ήταν υφυπουργός για λίγους μήνες, πέντε χρόνια πριν το δυστύχημα. Με αυτόν τον τρόπο δεν συζητάμε για τον Καραμανλή. Αλλά για τον Καραμανλή είναι η δικογραφία, για υπουργούς.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα έρθουν και άλλες δικογραφίες και θα τις εξετάσουμε τότε, όταν πρέπει, για όσους πρέπει. Στο διά ταύτα: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στις τελικές λεπτομέρειες της συγγραφής του κειμένου, υπάρχει μια συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο για τα κείμενα και με τη Νέα Αριστερά προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 30 υπογραφές που απαιτούνται από τον Κανονισμό της Βουλής για την κατάθεση της πρότασης και θα συμπεριλαμβάνει στο κείμενο την ανάγκη διερεύνησης των πιθανών ευθυνών και αδικημάτων των υπουργών. Σπεύδω να σας προλάβω, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης έχει ζητήσει τον έλεγχό του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 86, για όσα είναι παραγεγραμμένα, όπως πρώτος έχει βγει και έχει πει ο ίδιος και με επιστολή που ο Σωκράτης Φάμελλος έχει στείλει στον πρόεδρο της Βουλής».
Αναφερόμενος στις ευθύνες του πρωθυπουργού επεσήμανε ότι «εξετάζονται διάφορα στοιχεία, όπως η συσχετιζόμενη δικογραφία του μπαζώματος, που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τριαντόπουλος δεν πήγε μόνος του στο σημείο, παρά τω πρωθυπουργώ ήταν. Εξετάζονται άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η επιστολή Σπηλιόπουλου, δηλαδή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ το 2020, όπου λέει στον πρωθυπουργό δώδεκα φορές έχω επιχειρήσει να δω τον Καραμανλή και δεν κατέστη εφικτό. Και ξέρετε κάτι; Κατά τον κανονισμό, με την προανακριτική, το Σύνταγμα και τον νόμο, οι βουλευτές μετατρέπονται σε ανακριτές. Όμως, επειδή κάνουμε πολιτική και εκπροσωπούμε πολίτες, έχω θέσει ένα ερώτημα δημόσια και θα το επαναλάβω σήμερα, γιατί δεν το απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Στη ΔΕΘ του 2022 πήγε ή όχι ο πρωθυπουργός στο περίπτερο του ΟΣΕ; Ενημερώθηκε ή όχι για την κατάσταση του σιδηροδρόμου από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο, τον κ. Πατέρα;».
Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά αποφάσισαν να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: www.newsit.gr