Οικονομία

Τσάφος: Η Ελλάδα κέρδισε 500 εκατ. ευρώ επειδή έγινε εξαγωγέας ηλεκτρισμού



Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI







Η χώρα μας έγινε κατά το περσινό έτος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρισμού, καθώς για πρώτη φορά μετά το 2000 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις εισαγωγές.

Όπως τόνισε (19.5.2025) χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, πρόκειται για μια εξέλιξη με οφέλη σε οικονομικούς όρους. Ενδεικτικά, το 2019 το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών ήταν αρνητικό κατά 10 TWh, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 18% της εγχώριας κατανάλωσης. Οι ποσότητες αυτές στοίχιζαν περί τα 400 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε ο υφυπουργός.

Πολύ διαφορετική ήταν η εικόνα το 2024, όταν το ισοζύγιο βρέθηκε στις +307 GWh, οι οποίες μεταφράζονται σε ένα όφελος 122 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την τιμή χονδρικής στην κάθε χώρα, το 2019 η Ελλάδα ήταν ακριβότερη από τη Βουλγαρία κατά 34%, ενώ πέρυσι ήταν ελαφρώς φθηνότερη κατά 2%.

Ο κ. Τσάφος εντοπίζει στον άνεμο την ειδοποιό διαφορά που επέτρεψε να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χώρα μας έχει διαφορετικά ανεμολογικά χαρακτηριστικά από την υπόλοιπη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όταν τα αιολικά πάρκα άλλων χωρών δεν παράγουν, τα δικά μας συχνά προσφέρουν σημαντικές ποσότητες.



Μακρο-οικονομία


Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες

admin

Με κοινή γραμμή τα BRICS κατά του αμερικανικού προστατευτισμού

admin

H Χριστίνα Αντωνίου στο τιμόνι της APPLIA Hellas

admin