Ανησυχία έχει προκαλέσει το πρόβλημα του υπερτουρισμού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τους πολίτες και τις διοικητικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μάλιστα ένα ελληνικό νησί είναι αυτό που έχει την πρωτιά του πιο πολυσύχναστου θερέτρου στην Ευρώπη.
Ένα ευρωπαϊκό χάος
Στην Αγγλία, στο Great Yarmouth υπάρχουν κάποια σημάδια αναγέννησης, καθώς το τεράστιο γυάλινο παλάτι των Winter Gardens ανακαινίζεται και το περίτεχνο Cafe 1903 δίπλα στον ιστορικό Ιππόδρομο έχει πολλή δουλειά.
«Όταν το 1903 ήρθε το σόου του Μπάφαλο Μπιλ για την Άγρια Δύση, η σκηνή χωρούσε 5.000 άτομα», λέει ο βρετανός ιστορικός Roger Silver. «Δύο χρόνια νωρίτερα η ζυθοποιία Bass έφερε 10.000 εργάτες σε ημερήσια εκδρομή από το Burton upon Trent. Χρειάστηκαν 16 τρένα».
Συμπτωματικά, αυτός είναι ο ίδιος αριθμός επισκεπτών που ξεχύθηκε στο ιταλικό ορεινό χωριό Roccaraso (1.500 κάτοικοι) τον Ιανουάριο, παρασυρόμενος από την παρουσία της influencer του Tik Tok, Rita de Crescenzo. Οι κάτοικοι του Roccaraso αντέδρασαν με τρόμο. Ο δήμαρχος, Francesco Di Donato, απείλησε ότι θα καλέσει τον στρατό, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Guardian.
Αυτό που κάποτε ήταν ένα μεγάλο πλήθος τουριστών, φαίνεται ότι τώρα είναι υπερτουρισμός. «Έχουν κατακλύσει ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης», λέει ο Rory Boland, συντάκτης του Which? Travel, η νέα έκθεση του οποίου περιγράφει λεπτομερώς την ισχυρή πίεση που ασκούν οι επισκέπτες στους προορισμούς σε όλη την ήπειρο.
Το βραβείο για το πιο τουριστικά γεμάτο θέρετρο πηγαίνει στο ελληνικό νησί της Ζακύνθου, όπου οι διανυκτερεύσεις ξεπερνούν τους κατοίκους κατά 150 προς ένα.
Αλλού, η Μαγιόρκα παίρνει το βραβείο για τις περισσότερες διανυκτερεύσεις, ενώ το Παρίσι βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη τουριστικής πυκνότητας με το εντυπωσιακό νούμερο των 418.000 διανυκτερεύσεων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – ξεπερνώντας κατά πολύ τον πλησιέστερο αντίπαλό του, την Αθήνα.
«Είναι σαφές ότι ορισμένοι αισθάνονται ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής», λέει ο Boland. «Η αρνητική πλευρά της άνθησης του τουριστικού εμπορίου -είτε πρόκειται για αύξηση των τιμών των κατοικιών, αντικοινωνική συμπεριφορά ή πίεση στις τοπικές υπηρεσίες- υπερτερεί των πλεονεκτημάτων».
Παράπονα και προβλήματα λόγω υπερτουρισμού
Ο όρος «υπερτουρισμός» μπορεί να είναι σχετικά νέος, αλλά, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Richard Butler του Πανεπιστημίου του Strathclyde: «Τα παράπονα για τις επιπτώσεις του πλήθους των τουριστών χρονολογούνται εδώ και πολύ περισσότερο από έναν αιώνα, σίγουρα τουλάχιστον στην περίπτωση της Βενετίας». Για ορισμένους προορισμούς, υποστηρίζει, το πραγματικό ζήτημα είναι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά και η όχληση. «Μακροχρόνια καθιερωμένα μέρη όπως το Μπλάκπουλ, το Λας Βέγκας και το Ορλάντο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν παράπονα για υπερτουρισμό. Ουσιαστικά μεγάλωσαν με τον τουρισμό να είναι η βασική πηγή εσόδων τους».
Το πρόβλημα εντοπίζεται σε τοποθεσίες που είναι νέες στην εμπειρία και για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Παλιές πόλεις όπως το Ντουμπρόβνικ και η Πράγα υποφέρουν. Αλλά μερικές φορές, υποστηρίζει ο Butler, οι πληγές μπορεί να είναι αυτοπροκαλούμενες. «Η Βαρκελώνη είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους καταγγελιών για υπερτουρισμό στα μέσα ενημέρωσης», λέει. «Αλλά σκόπιμα επικεντρώθηκε στον τουρισμό ως πηγή ανάπλασης, ξεκινώντας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992».
Οι εκστρατείες μάρκετινγκ μπορεί να προσαρμόζονται αργά. Το δεύτερο πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση Which?, είναι η Ίστρια στην Κροατία, η οποία εξακολουθεί να αναφέρεται τακτικά ως το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό» της χώρας. Οι προτάσεις της Which? για το πώς να αποφύγετε καλύτερα τον συνωστισμό επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε προορισμούς της ανατολικής Ευρώπης που δέχονται λίγους επισκέπτες: Rybnik στην Πολωνία, Severoistočen στη Βόρεια Μακεδονία και τμήματα της Ρουμανίας.
Ο Mircea Crisbășanu, ο οποίος διοργανώνει εκδρομές με ποδήλατο στη Ρουμανία, λέει ότι ο νότος είναι πολύ ήσυχος. «Ορισμένα χωριά έχουν όμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί».
Η λιγότερο επισκέψιμη επιλογή σε όλη την Ευρώπη, με μηδέν επισκέπτες, είναι το νορβηγικό νησί Jan Mayen. Όντας αρκετά μέσα στον Αρκτικό Κύκλο και με ειδική άδεια που απαιτείται για την επίσκεψή του, παραμένει ένας απίθανος προορισμός διακοπών.
Πηγή: www.in.gr