Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες της ακροδεξιάς οργάνωσης – Όπλα, μαχαίρια και σιδηρογροθιές βρέθηκαν στα σπίτια τους

Το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου πέρασαν στις 10 το πρωί της Πέμπτης (08.05.25) οι 28 συλληφθέντες, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης που δρούσε στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των συλληφθέντων που συμμετείχαν στην ακροδεξιά οργάνωση, η οποία εξαρθρώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, είναι και 13 ανήλικοι.

Οι «28» αναμένεται να καταθέσουν για τις κατηγορίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή, προκειμένου να αποφασιστεί η ποινική τους μεταχείριση.

Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και σε βάρος δύο ακόμη μελών, σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων – στρατολόγηση ανηλίκων για τέλεση εγκληματικών πράξεων, ληστείας, εγκληματικής οργάνωσης, κλοπής, σωματικής βλάβης – επικίνδυνης σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, ή διχόνοια σε συνδυασμό με Νομοθεσία περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών σε φυλετικές διακρίσεις και παράβασης των Νόμων περί όπλων, περί ναρκωτικών, περί φωτοβολίδων – πυροτεχνημάτων, αδικημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο και περί προσωπικών δεδομένων.

ΣυλληφθέντεςΣυλληφθέντες
Τα μέλη της οργάνωσης φτάνουν στο Δικαστικό Μέγαρο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

ΣυλληφθέντεςΣυλληφθέντες

Πώς δρούσαν

Ζημιές σε σχολεία, γραφεία πολιτικού κόμματος και συλλογικοτήτων, επικόλληση και αναγραφή εθνικιστικών συμβόλων και συνθημάτων, δύο ληστείες με απειλή μαχαιριού, μια επίθεση με οπαδικά χαρακτηριστικά που εξελίχθηκε σε συμπλοκή με τραυματίες, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη υπό τον μανδύα ακροδεξιάς συλλογικότητας.

Την εξάρθρωση της οργάνωσης, με την ονομασία «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης», ανακοίνωσε η αστυνομία, συλλαμβάνοντας 28 μέλη της (16 έως 28 ετών), μεταξύ αυτών 13 ανήλικους, αλλά και το φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη άτομα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, η δράση της οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από το 2019. 

Τα κατηγορούμενα ως μέλη του «στενού πυρήνα» της εθνικιστικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως κύριο τρόπο επικοινωνίας συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, ενώ διατηρούσαν σωρεία λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προέβαλαν την ακροδεξιά ιδεολογία τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η οργάνωση διέθετε συγκεκριμένη ιεραρχία με τα ενήλικα και παλαιότερα μέλη να έχουν αποφασιστικό ρόλο κατευθύνοντας τα νεότερα μέλη, ενώ καταβάλλονταν συνεχείς προσπάθειες για τη στρατολόγηση νέων μελών.

Η οργάνωση διατηρούσε οικονομική αυτονομία, μέσω εισφορών των μελών της, που χρησιμοποιούνταν για προμήθεια υλικών και αντικειμένων (πανό, τρικάκια, σπρέι, κράνη, ρόπαλα, πυροτεχνικά είδη κ.ά.).

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, κάποια μέλη είχαν αναλάβει διακριτούς ρόλους, όπως προμήθεια υλικών, αναγραφή συνθημάτων, εντοπισμό υποψήφιων στόχων, παρακολούθηση ανοιχτών πηγών ατόμων αντίπαλης ιδεολογίας, πρόκληση σωματικών βλαβών, ληστείες, φθορές κ.ά. Επιπλέον συμμετείχαν μαζί με άλλες συλλογικότητες του λεγόμενου εθνικιστικού – πατριωτικού χώρου, σε συγκεντρώσεις, πορείες, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις με αμφίεση και εμφανή διακριτικά της οργάνωσης.

Σε αστυνομικές έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός και τεμάχια υφάσματος με εθνικιστικά σύμβολα, πλήθος αυτοκόλλητων, βιβλία και έντυπο υλικό που απεικονίζουν εθνικιστικά σύμβολα, σύμβολα ρατσιστικής φύσεως και λογότυπα της οργάνωσης, όπλα, όπως σιδηρογροθιές, μαχαίρια, σπαθί, μεταλλικές και ξύλινοι ράβδοι, κυνηγετικά φυσίγγια, σφεντόνα και πυροτεχνική κατασκευή, συσκευασίες κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας, 33 κινητά τηλέφωνα, 6 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Ευρήματα από τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων της ακροδεξιάς οργάνωσης στη ΘεσσαλονίκηΕυρήματα από τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων της ακροδεξιάς οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη
Ευρήματα από τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων της ακροδεξιάς οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη

Ευρήματα από τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων της ακροδεξιάς οργάνωσης στη ΘεσσαλονίκηΕυρήματα από τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων της ακροδεξιάς οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη

akrodexia organwsi thessalonikiakrodexia organwsi thessaloniki

ΌπλαΌπλα

ΌπλαΌπλα

Πιο αναλυτικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-ρουχισμός και τεμάχια υφάσματος με εθνικιστικά σύμβολα, πλήθος αυτοκόλλητων, βιβλία και έντυπο υλικό που απεικονίζουν εθνικιστικά σύμβολα, -σύμβολα ρατσιστικής φύσεως και λογότυπα της οργάνωσης,
-πλήθος οπλισμού (σιδηρογροθιές, μαχαίρια, σπαθί, μεταλλικές και ξύλινοι ράβδοι, κυνηγετικά φυσίγγια, σφεντόνα και πυροτεχνική κατασκευή),
-δύο συσκευασίες περιέχουσες κάνναβη,
-1 ζυγαριά ακριβείας,
-33 συσκευές κινητών τηλεφώνων,
-6 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και
-2 αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μετς: Κάηκε ζωντανός και απανθρακώθηκε ο άνδρας μέσα στο αυτοκίνητό του – Το «μυστήριο» με το καμινέτο

admin

Hellenic Train: Με 1,5 ώρα καθυστέρηση αναχώρησε το τρένο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με 210 επιβάτες λόγω τεχνικού προβλήματος

admin

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από κορονοϊό και τρεις από γρίπη από τις 21 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου

admin