H δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του προσωπικού γιατρού προχωρά με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη να σημειώνει ότι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν προστεθεί σχεδόν 2.000 επιπλέον προσωπικοί γιατροί στο σύστημα, ανεβάζοντας το σύνολο των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών σε 5.496. Έχουν εγγραφεί έως σήμερα, πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες και η Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρεται αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει.
Μεταξύ αυτών είναι και η ένταξη από αρχές Μαρτίου ορισμένων Κέντρων Υγείας στο πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το πρόγραμμα αποδίδει, καθώς σε μόλις τρεις εβδομάδες, τέσσερα Κέντρα Υγείας εξυπηρέτησαν περισσότερα από 10.000 περιστατικά.
Επίσης μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί περί τους 250 παιδιάτρους και παρέχουν δωρεάν δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικό παιδίατρο σε 350.000 παιδιά.
Από 1η Ιουνίου όσοι πολίτες δεν έχουν κάνει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό θα εγγράφονται αυτόματα στο σύστημα βάσει των στοιχείων κατοικίας που έχουν δηλωμένα στον ΑΜΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό που εκείνοι επιθυμούν, χωρίς καμία επιβάρυνση, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Πώς οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών;
«H βελτίωση και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής τού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε εκτός από την πρόσβαση στη θεραπεία, να κερδίσουμε επιτέλους στη χώρα μας περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής – αυτό έλειπε εδώ και 40 χρόνια από το σύστημα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο εργάζομαι και εγώ, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική που διασφαλίζει πρόσβαση στην υγεία για κάθε πολίτη
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ουσιαστικές παρεμβάσεις σε δεκάδες δομές υγείας με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας. Υλοποιούμε τη μεγαλύτερη ανακαίνιση των υποδομών του ΕΣΥ, από το 1983 που συστάθηκε. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα σε περισσότερα από 156 Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ενώ οι πρώτες ανακαινισμένες υποδομές παραδίδονται άμεσα. Υλοποιούμε μια μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ήδη έχουμε τα πρώτα ανακαινισμένα Κέντρα Υγείας τα οποία παραδόθηκαν – πρόκειται για τη μεγαλύτερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανακαίνιση που έχει γίνει ποτέ στο ΕΣΥ.
Σε πολλές περιοχές της χώρας οι κοινωνικές ανισότητες στην υγειονομική φροντίδα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, κυρίως σε περιοχές με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση της προσβασιμότητας στην υγειονομική φροντίδα για όλους, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας. Γνωρίζω καλά από δήμο σε δήμο τις διαφορετικές ανάγκες σε όλη τη χώρα. Για αυτό και επέλεξα να ξεκινήσουμε τις ιατρικές εξετάσεις κατ’ οίκον με τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ από τα χωριά του Βόρειου Έβρου, όπως και σε άλλες περιοχές τις χώρας με αυξημένες κοινωνικές ανισότητες στην υγεία.
Το ίδιο κάνουμε και με τις δράσεις για την παιδική παχυσαρκία που ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα και δίνουμε πρόσβαση σε παιδιά και γονείς που ως τώρα δεν είχαν τέτοιες ευκαιρίες. Αντίστοιχα, παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αττική, όπως για παράδειγμα στο Δυτικό Τομέα Αθηνών. Σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Ίλιον, το Χαϊδάρι, την Αγία Βαρβάρα και την Πετρούπολη, ενισχύουμε τις υφιστάμενες δομές και αναπτύσσουμε νέες για να καλύψουμε χρόνιες ανάγκες υγείας των πολιτών που παρέμεναν χωρίς ανταπόκριση. Την ίδρυση πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας στο Ίλιον, την ανάπτυξη ΤΟΜΥ στην Αγία Βαρβάρα, την ίδρυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη, για να αναφέρω κάποια ενδεικτικά.
Επιπλέον, από τις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η ένταξη ορισμένων Κέντρων Υγείας στο πρόγραμμα εφημεριών, προκειμένου να υποστηρίξουν ενεργά το έργο των νοσοκομείων. Σε μόλις τρεις εβδομάδες, τέσσερα Κέντρα Υγείας -Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου, Καλλιθέας και Λαυρίου- εξυπηρέτησαν στο πλαίσιο του νέου πλαισίου εφημεριών περισσότερα από 10.000 περιστατικά, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας. Σύντομα, θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πέντε Κέντρα Υγείας, με την υποστήριξη 150 επιπλέον επαγγελματιών υγείας. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κοντά στον τόπο κατοικίας τους, χωρίς αναμονές και περιττή ταλαιπωρία. Παροτρύνω τους πολίτες να επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας για προβλήματα μέτριας σοβαρότητας, καθώς έτσι εξυπηρετούνται γρηγορότερα και αποφεύγουν την ταλαιπωρία, ενώ παράλληλα κάνουν μια καλή πράξη για τους συνανθρώπους τους που καταφεύγουν στα Επείγοντα των νοσοκομείων για πιο σοβαρά θέματα, διευκολύνοντας τους να έχουν γρηγορότερη εξυπηρέτηση.
Η ενίσχυση της Πρόληψης, την οποία καταφέραμε θεμελιώνοντας το πρώτο οργανωμένο σύστημα πρόληψης που είχε ποτέ η χώρα για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά και έχει σώσει πάνω από 65.000 ανθρώπους. Αποτελεί μια επένδυση με κοινωνικό πρόσημο: υπηρετεί την ισότητα, βελτιώνει την καθημερινότητα και χτίζει ένα σύστημα υγείας πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο και πιο κοντά σε κάθε πολίτη.
Σε τι φάση βρίσκεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού;
«Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του προσωπικού ιατρού, προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Τον Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος, Ιανουάριο εκδόθηκαν 6 κοινές υπουργικές αποφάσεις και ήδη μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν προστεθεί σχεδόν 2.000 επιπλέον Προσωπικοί Γιατροί στο σύστημα. Έχουμε ήδη καλύψει πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες και συνεχίζουμε σταθερά με καθημερινές εγγραφές.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό που για χρόνια ακουγόταν ως ευχή: όλοι οι πολίτες να έχουν έναν γιατρό που να τους γνωρίζει, να τους παρακολουθεί διαχρονικά, και να είναι η πρώτη και άμεση αναφορά τους σε θέματα πρόληψης και υποστήριξης. Έχουμε ακόμη δρόμο, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά».
Για να προχωρήσει ο προσωπικός γιατρός χρειάζεται στήριξη από τους γιατρούς και εκπαίδευση των πολιτών. Εκτιμάτε ότι σήμερα υπάρχουν αυτά τα δύο στοιχεία;
«Το λέτε πολύ σωστά. Ο Προσωπικός Γιατρός δεν είναι απλώς ένα τεχνικό μέτρο – είναι ένας θεσμός που απαιτεί ενεργή εμπλοκή και των γιατρών και των πολιτών. Οι πολίτες αρχίζουν να κατανοούν και να εμπιστεύονται τον θεσμό – μόνο μέσα στο 2025 έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 250.000 πολίτες και συνεχώς εγγράφονται νέοι. Χρειάζεται φυσικά περισσότερη ενημέρωση, ώστε να «χτίσουμε» μια νέα κουλτούρα πρόληψης και συνεχούς φροντίδας. Σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά και το Πρόγραμμα Προλαμβάνω που χτίζει στη χώρα μας για πρώτη φορά κουλτούρα πρόληψης. Όπως διαπιστώνετε, οι αλλαγές αυτές δεν είναι αποσπασματικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες. Ο πολίτης χρειάζεται και τον προσωπικό του ιατρό και το δωρεάν και ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικών εξετάσεων- και τα παρέχουμε και τα δύο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα. Ενώ έχουμε υψηλό ποσοστό ιατρών συνολικά, μόλις το 6% από αυτούς -συνολικά, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα- είναι Γενικοί Ιατροί ή Παθολόγοι. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20%, και σε χώρες όπως η Πορτογαλία που έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το ποσοστό φτάνει και το 40%. Άρα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνουμε σήμερα ισχυρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς, ώστε να ακολουθήσουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας. Για πρώτη φορά δίνουμε εφάπαξ οικονομικό κίνητρο ύψους 40.000 ευρώ σε νέους ιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Παθολογίας. Θέλουμε να χαράξουμε ένα σταθερό μονοπάτι επαγγελματικής σταδιοδρομίας για όσους επιλέγουν να υπηρετήσουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έτσι, δίνουμε ισχυρά κίνητρα για την ενίσχυση των ειδικοτήτων της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Παθολογίας και επιδιώκουμε να έχουμε αυξημένο αριθμό ιατρών στο σύστημα υγείας για τα επόμενα 10 χρόνια. Εργαζόμαστε για το σήμερα, αλλά και το αύριο της Πατρίδας μας».
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Πόσοι έχουν εγγραφεί, πόσοι γιατροί συμμετέχουν και πόσοι έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών του προσωπικού γιατρού;
«Το σύνολο των διαθέσιμων Προσωπικών Γιατρών ανέρχεται τώρα σε 5.496. Συγκριτικά, το 2024 είχαμε 3.545. Υπάρχει λοιπόν μια αύξηση περί των 2.000 προσωπικών ιατρών σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα είναι δυναμικό και καλύπτει καθημερινά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε περισσότερες περιοχές της χώρας μας».
Από 1η Ιουνίου η εγγραφή στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα γίνεται αυτόματα. Εξηγείστε μας τι σημαίνει αυτό και πώς θα μάθει ο πολίτης σε ποιο γιατρό έχει εγγραφεί;
«Οι πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό έως τα τέλη Ιουνίου, θα εγγραφούν αυτόματα βάσει των στοιχείων κατοικίας που έχουν δηλωμένα στον ΑΜΚΑ. Η αντιστοίχιση θα γίνεται με διαθέσιμο προσωπικό γιατρό στον δήμο κατοικίας ή σε όμορο δήμο, ώστε να διασφαλιστεί η καθολική κάλυψη του πληθυσμού και να ενισχυθεί περαιτέρω η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον Προσωπικό Γιατρό που εκείνοι επιθυμούν, χωρίς καμία επιβάρυνση. Αν κάποιος πολίτης δεν επιθυμεί δωρεάν προσωπικό ιατρό, θα μπορεί να δηλώνει τον ιδιώτη Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό της επιλογής του. Και, φυσικά, οι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα να αλλάξουν γιατρό: μία φορά μέσα σε 12 μήνες, ή δύο φορές μέσα σε 12 μήνες σε περίπτωση που αλλάξουν περιφέρεια».
Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ενισχύεται και με παιδιάτρους. Πόσοι χρειάζονται και τι έχει γίνει έως σήμερα σε αυτό τον τομέα;
«Για πρώτη φορά, στη χώρα μας, φέραμε τον Προσωπικό Παιδίατρο που θεσμοθετήθηκε τον Νοέμβριο. Η υπηρεσία αυτή έχει σχεδιαστεί σε πρώτη φάση ώστε να καλύψει 500.000 παιδιά. Κάθε παιδίατρος μπορεί να εγγράψει έως και 1.500 παιδιά, με μηνιαία αμοιβή περίπου 4.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί περί τους 250 παιδιάτρους και παρέχουν δωρεάν δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικό παιδίατρο σε 350.000 παιδιά. Πολύ σύντομα θα καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού των 500.000 παιδιών που έχουμε ως αρχικό στόχο».
Πηγή: www.newsit.gr