Οικονομία

Έρχονται εξατομικευμένες ρυθμίσεις για χρέη σε ταμεία και εφορία, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια

Εξατομικευμένες ρυθμίσεις, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια είναι το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση των χρεών όχι μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά πιθανότατα και στην εφορία.

Το πλαίσιο των μελλοντικών ρυθμίσεων για χρέη στα ταμεία και την εφορία σχεδιάζεται να βασιστεί σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας θα είναι εκείνος του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο δεύτερος θα είναι η ανάλυση του προφίλ των οφειλετών από ιδιωτικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται πως με διάταξη που πέρασε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης (σ.σ. από το τέλος του 2025) εκτέλεσης υπηρεσιών, υποστηρικτικής φύσεως, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων για την επίτευξη των σκοπών του ΚΕΑΟ.

Αυτή η ιδιωτική εταιρεία, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το newsit.gr προχωρήσει στις εξής δράσεις:

  • Ανάλυση του αρχείου των οφειλετών των ταμείων
  • Διάκριση μεταξύ εισπράξιμων και μη εισπράξιμων οφειλών
  • Έλεγχο της πραγματικής δυνατότητας των οφειλετών να αποπληρώσουν τα χρέη τους με βάση την τρέχουσα οικονομική ικανότητα τους όπως αυτή φαίνεται από μια σειρά υφιστάμενων μηχανισμών «μέτρησης» της.

Νεότερες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως η ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το παραπάνω έργο, θα μπορεί να προτείνει μία ρύθμιση στον οφειλέτη.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και να μην βασίζεται στην «ευχέρεια» της ιδιωτικής εταιρείας σε ποιον και με ποιους όρους θα προσφέρει διακανονισμό.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να οριστούν συγκεκριμένες κλίμακες δηλωτέου εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας και μελών νοικοκυριού με βάση τις οποίες θα μπορούν να ενταχθεί κάποιος σε μία τέτοια ρύθμιση.

Τέτοιες κλίμακες (και μάλιστα διευρυμένες) -για παράδειγμα – υπάρχουν στο νέο καθεστώς του εξωδικαστικού μηχανισμού για την αποφυγή πτώχευσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, η βελτιωμένη πλατφόρμα του οποίου άνοιξε χθες (30.4.25).

Βάσει αυτού, μπορεί ένας οφειλέτης των τραπεζών, της εφορίας ή των ταμείων να ενταχθεί σε ρύθμιση έως και 240 δόσεων (για χρέη στα ταμεία και την εφορία) -με βάση ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά μόνο εφόσον η οφειλή του ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα κουρέματος των προσαυξήσεων ή ακόμα και της κύριας οφειλής. Ζητούμενο για την κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι να μην …πέσει η μία ρύθμιση πάνω στην άλλη, δηλαδή να μην πέσει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός (ειδικά καθώς αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα στον προθάλαμο της πτώχευσης) πάνω στη ρύθμιση που θα έλθει μετά τη διαχείριση των ασφαλιστικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από ιδιωτική εταιρεία.

Πρώτα – πρώτα, η εξεταζόμενη ρύθμιση στον ΕΦΚΑ δεν αναμένεται να αφορά μόνο τις οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ, αλλά και αυτές κάτω από 10.000 ευρώ.

Επίσης, πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως εξετάζεται να προβλέπεται κούρεμα -ακόμα και στο 100% – των προσαυξήσεων, αλλά αφού πληρωθεί η κύρια οφειλή.

Μία τέτοια λύση προκρίνεται από αρμόδια στελέχη που εμπλέκονται στο σχεδιασμό της νέου καθεστώς διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών χρεών ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι τόσο πολύ για τους εργοδότες.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και μπορεί να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία ένας εργοδότης, ο εργαζόμενος (και ορθώς!) λαμβάνει τις παροχές σε υγεία και σύνταξη, καθώς τα χρέη του εργοδότη τα «πληρώνει» εμμέσως το κράτος. Από αυτήν την άποψη, το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει διπλά τα χρέη των εργοδοτών, χάνοντας ποσά από την μη πληρωμή (κούρεμα) των προσαυξήσεων, ενώ το ίδιο συμπληρώνει τα ποσά που λείπουν, λόγω εργοδοτικών χρεών, παροχές στους εργαζομένους.

Οι ίδιες πηγές, παραδέχονται στο newsit.gr πως μετά τον ΕΦΚΑ, το πιο πιθανό είναι να μπει και η ΑΑΔΕ στο ίδιο μοντέλο διαχείρισης των οφειλών δηλαδή τη χαρτογράφηση των οφειλετών και την εξατομικευμένη ρύθμιση περισσότερων από 24-48 δόσεις αλλά με αντικειμενικά κριτήρια (εισοδήματος, περιουσίας κλπ.).

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ανάσα για τη Wall Street από τα θετικά αποτελέσματα της τεχνολογίας

admin

ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα της δράσης κατάρτισης ανέργων

admin

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Σε ισχύ η βελτιωμένη πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών

admin