Αν αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις συνέχεια κουρασμένη, μην ανησυχείς γιατί δεν είσαι μόνη. Όπως φαίνεται, στις μέρες μας, οι περισσότεροι νιώθουμε έτσι.
Όταν νιώθεις συνεχώς κουρασμένη όμως, ενδέχεται το σώμα σου να προσπαθεί να σου πει κάτι.
Και ενώ η εξάντληση δεν υποδηλώνει απαραιτήτως μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, αξίζει να συμβουλευτείς το γιατρό σου εάν σε κάνει δυσλειτουργική.


#1 Ελλιπής ύπνος
Η έλλειψη ύπνου είναι ίσως ο πιο προφανής (και πιο συνηθισμένος) λόγος για τον οποίο νιώθεις εξάντληση. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, συνιστάται στους ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα. Και όμως οι περισσότεροι ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετά.
Η λύση; Είναι απλό: Κοιμήσου περισσότερο. Φυσικά, αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Πρώτα, είναι σημαντικό να προσδιορίσεις την αιτία που σε κρατά ξύπνια —είτε είναι το άγχος, το υπερβολικό scrolling ή κακή διατροφή– και, στη συνέχεια, μπορείς να το αντιμετωπίσεις.
#2 Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας μπορεί να είναι μια ακόμη αιτία που νιώθεις κούραση. Ωστόσο, η «κανονική» κόπωση βελτιώνεται όταν ξεκουράζεσαι.
Η λύση: Ξεκουράσου. Απομακρύνσου από τις οθόνες και από τυχόν περισπασμούς και απλά αποσυνδέσου από τα πάντα. Εάν δεν νιώθεις αναζωογονημένη μετά από έναν υπνάκο ή κάποια ώρα ηρεμίας, τότε αναζήτησε την αιτία που νιώθεις ότι δεν ανακάμπτεις.
#3 Υποκείμενα νοσήματα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών (B12, D κλπ) ή υποκείμενα νοσήματα.
Η λύση: Εάν το αίσθημα εξάντλησης προκύπτει από το πουθενά ή δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό.
#4 Έντονο άγχος
Σίγουρα, πολλές παθήσεις υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, αλλά το ίδιο μπορεί και να είσαι υπερβολικά καταβεβλημένη για μήνες ή να βιώνεις μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου που επηρεάζει τα επίπεδα ύπνου και άγχους.
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης με αποτέλεσμα να μη ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεται.
Η λύση: Εστίασε σε πρακτικές όπως το Box breathing, η χρήση ημερολογίου, ο καλός ύπνος και η Yoga.
@deandrakanu If Im out for more than 2 hrs I have to come home and lay down IMMEDIATELY. Its not my iron, and Im a health freak.
♬ original sound – Deandra Kanu
#5 Κακό περιβάλλον ύπνου
Σύμφωνα με ειδικούς, ένα άνετο περιβάλλον στο δωμάτιό σου είναι ζωτικής σημασίας για έναν ποιοτικό ύπνο. Επομένως, εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, μπορεί να οφείλεται στο ότι οι συνθήκες ύπνου δεν είναι και οι καλύτερες.
Η λύση: Ένα τακτοποιημένο υπνοδωμάτιο που δεν είναι πολύ φωτεινό ή πολύ θορυβώδες είναι το κλειδί, όπως και ένα άνετο κρεβάτι.
Άλλη μια συμβουλή; Άφησε ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό. Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του χώρου να είναι 16 έως 20 βαθμούς.
#6 Κατάθλιψη
Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, αποτελούν επίσηw μια αιτία για την κόπωση που νιώθεις.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά σωματικά συμπτώματα, όπως απώλεια ενέργειας και διαταραγμένος ύπνος.
Η λύση: Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνεδρίες ψυχοθεραπείας ή και φαρμακευτική αγωγή. Αν νομίζεις ότι ο λόγος που νιώθεις καταβεβλημένη οφείλεται σε κατάθλιψη, μίλα με το γιατρό σου για να λάβεις την κατάλληλη υποστήριξη για εσένα
#7 Ορμονικές διαταραχές
Η κούραση μπορεί επίσης να προκληθεί από τις ορμόνες μας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, της περιεμμηνόπαυσης ή ακόμα και στην προεμμηνορροϊκή περίοδο.
Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση μιας σειράς ορμονών όπως η κορτιζόλη, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, οι ορμόνες της πείνας (όπως η ινσουλίνη, η λεπτίνη και η γκρελίνη), η μελατονίνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς και οι αυξητικές ορμόνες.
Η λύση: Κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σου, δοκίμασε τη λήψη συμπληρωμάτων που βοηθούν τον ύπνο όπως μαγνήσιο, κιτρικό μαγνήσιο ή γλυκινικό μαγνήσιο.
Πολύ βοηθητική είναι και η ashwagandha, για την οποία σου είχαμε μιλήσει και σε προηγούμενα οφέλη και βελτιώνουν όχι μόνο την ποιότητα ύπνου αλλά και το στρες.
Κεντρική φωτογραφία: @istock.
Πηγή: www.tlife.gr