Μουσικά νέα

Στο φως τα αρχεία του FBI με τις θεωρίες συνομωσίας για το θάνατό του

Το FBI κρατούσε για δεκαετίες στο συρτάρι το φάκελο με τις θεωρίες συνωμοσίας για το θάνατο του Kurt Cobain.

Περιοδικά το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσιοποιεί μερικά από τα αρχεία του για πολιτικούς, διασκεδαστές και άλλα γνωστά ονόματα. Και ήσυχα τον περασμένο μήνα, για λόγους που δεν έχουν σχολιαστεί, το FBI έβγαλε από το συρτάρι τα αρχεία του για τον Kurt Cobain των Nirvana και τα έκανε διαθέσιμα στο κοινό για πρώτη φορά.

Τα αρχεία αποτελούνται από 10 σελίδες μόνο, αλλά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα κεντρικά αρχεία του φακέλου είναι δύο επιστολές, από τις οποίες έχουν διαγραφεί τα ονόματα των συντακτών, που προτρέπουν την υπηρεσία διερευνήσει το θάνατο του Kurt Cobain το 1994 ως δολοφονία και όχι αυτοκτονία.

«Εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο θα ήθελαν να δουν τις αντιφάσεις σχετικά με το θάνατό του να ξεκαθαρίζονται μια για πάντα», τονίζεται σε μια τυπογραφημένη επιστολή από τον Σεπτέμβριο του 2003. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ως παράδειγμα παρόμοιας σκέψης το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Nick Broomfield Kurt και της Courtney Love, συζύγου του Cobain.

Kurt Cobain - Hit Channel

Η άλλη επιστολή γράφτηκε με το χέρι και χρονολογείται από το 2007.

«Η αστυνομία, που ανέλαβε την υπόθεση, δεν πήρε ποτέ πολύ στα σοβαρά τη διερεύνησή της ως δολοφονία, αλλά από την αρχή επέμεινε ότι είναι αυτοκτονία. Αυτό με ενοχλεί περισσότερο επειδή ο δολοφόνος του είναι ακόμα εκεί έξω…», αναφέρεται.

Ο συντάκτης επικαλείται επίσης υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία, όπως ότι «δεν υπήρχαν αποτυπώματα στο όπλο με το οποίο υποτίθεται ότι πυροβολήθηκε» και ισχυρίζεται ότι στο σημείωμά του ο Kurt Cobain «δεν ανέφερε καθόλου ότι θέλει να πεθάνει, εκτός από το μέρος που ήταν σε ένα άλλο χειρόγραφο και φάνηκε να έχει προστεθεί στο τέλος».

Στα αρχεία περιλαμβάνονται επιπλέον οι απαντήσεις του FBI, οι οποίες αποστάλθηκαν από διάφορους αξιωματούχους, αλλά είναι σχεδόν πανομοιότυπες στη διατύπωση.

«Εκτιμούμε την ανησυχία σας ότι ο κ. Cobain μπορεί να ήταν θύμα ανθρωποκτονίας. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες για ανθρωποκτονίες εμπίπτουν γενικά στη δικαιοδοσία των κρατικών ή τοπικών αρχών», διευκρινίζεται και επισημαίνεται ότι «συγκεκριμένα γεγονότα» σχετικά με την «παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου» πρέπει να παρουσιαστούν στην υπηρεσία, αλλά βάσει αυτών των επιστολών, αναφέρεται ότι «δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε οποιαδήποτε παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας έρευνας του FBI».

Κατά συνέπεια, το FBI είπε ότι δεν σκοπεύει να διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα.

Kurt Cobain - Hit Channel

Επίσης μέρος του φακέλου είναι παρόμοια απάντηση σε μια επιστολή που εστάλη στην τότε Γενική Εισαγγελέα Janet Reno το 2000, αν και στην περίπτωση αυτή, δεν περιλαμβάνεται το αρχικό γράμμα στο οποίο απευθύνεται η απάντηση.

Οι δημοσιευμένες σελίδες περιλαμβάνουν επίσης τμήματα φαξ που στάλθηκαν τον Ιανουαρίου 1997 στα γραφεία του FBI στο Λος Άντζελες και στην Ουάσινγκτον, καθώς και σε αρκετά στελέχη του τηλεοπτικού δικτύου NBC, από την Cosgrove / Meurer Productions, εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ από το Λος Άντζελες που παρουσιάζει εδώ και καιρό τη σειρά «Unsolved Mysteries».

Αυτές οι σελίδες που κυκλοφόρησαν περιλαμβάνουν μια σύνοψη θεωριών σχετικά με την υπόθεση από τον Tom Grant, «έναν ιδιωτικό ερευνητή με έδρα το Λος Άντζελες και πρώην υποδιοικητή του γραφείου του Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες» και τις υποψίες του ότι η χαρακτηρισμός του θανάτου του Kurt Cobain ως αυτοκτονία ήταν μια «βιαστική κρίση».

Η επιστολή ισχυρίζεται ότι ο Grant «βρήκε μια σειρά από αντιφάσεις, συμπεριλαμβανομένων ερωτημάτων σχετικά με το υποτιθέμενο σημείωμα αυτοκτονίας», για το οποίο Grant πίστευε ότι ήταν ένα γράμμα με το οποίο θα ανακοίνωνε στους θαυμαστές του την απόσυρσή του από τη μουσική.

Kurt Cobain - Nirvana

Ο συνιδρυτής της CMP, Terry Meurer, δεν θυμάται πολλά, αλλά η σειρά «Unsolved Mysteries» κυκλοφόρησε τελικά την ίδια χρονιά ένα επεισόδιο που αφορούσε αυτές τις θεωρίες.

«Επικοινωνούμε με το FBI για διάφορες ιστορίες και προσπαθούμε να λάβουμε πληροφορίες για αυτές. Το κάνουμε ακόμα – μιλήσαμε χθες στο FBI για ένα αίτημα. Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. Οπότε αυτή ήταν μια τυπική επικοινωνία», λέει ο Meurer.

Με την κυκλοφορία του φακέλου, ο Kurt Cobain εντάσσεται σε μια περίεργη λίστα μουσικών που έχουν αποτελέσει αντικείμενο παρακολούθησης ή έρευνας του FBI.

Στους φακέλους της υπηρεσίας βρίσκονται περισσότερες από 300 σελίδες σχετικά με τη δολοφονία του The Notorious B.I.G., αν και η υπόθεση έκλεισε το 2005, αρχεία για τα αντιαμερικανικά «υποσυνείδητα μηνύματα» που παρουσίαζαν οι Monkee στις συναυλίες τους τη δεκαετία του ’60 μέσω βίντεο, αρχεία για τον Robin Gibb των Bee Gees αναφορικά με «ένα δυνητικά απειλητικό» τηλεγράφημα που υποτίθεται ότι έστειλε ότι ο ίδιος στη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπούσε την τότε σύζυγό του στη διαδικασία του διαζυγίου τους και αρχεία για τις υποτιθέμενες απειλές θανάτου εναντίον του John Denver το 1979.

Kurt Cobain - death scene - Hit Channel

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie