Κόσμος

Θώνις – Ηράκλειον: Μια αρχαία πόλη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Λίγο πιο μακριά από τα σημερινά παράλια της Αιγύπτου και μόλις 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας «κρύβεται» η αρχαία πολιτεία Θώνις – Ηράκλειον, κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου, με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται σταδιακά στο φως, από το 2001 που ανακαλύφθηκε η ύπαρξή της για πρώτη φορά.

Αυτή τη φορά βρέθηκαν τα απομεινάρια ενός πολεμικού πλοίου που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π. Χ. Επιπλέον ανακαλύφθηκε ένα ταφικό συγκρότημα που δείχνει την παρουσία Ελλήνων εμπόρων.

Θώνις - Ηράκλειον: Μια αρχαία πόλη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Η πόλη, κυριάρχησε στην περιοχή για αιώνες πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας, από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ. Καταστράφηκε και βυθίστηκε μαζί με την περιοχή του δέλτα του Νείλου από σεισμούς και παλιρροιακά κύματα. Η Θώνις ανακαλύφθηκε ξανά το 2001 στον κόλπο του Abu Qir κοντά στην Αλεξάνδρεια, που είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.

Το πολεμικό πλοίο που ανακαλύφθηκε από μια γαλλο-αιγυπτιακή αποστολή, βυθίστηκε όταν έδεσε δίπλα στον φημισμένο ναό του Άμμωνα, κι εκείνος κατέρρευσε τον δεύτερο αιώνα π.Χ.

Θώνις - Ηράκλειον: Μια αρχαία πόλη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Μια προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι το κύτος του πλοίου με πυθμένα 25 μέτρων, με κουπιά και μεγάλο ιστίο, κατασκευάστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο και είχε επίσης χαρακτηριστικά αρχαίας αιγυπτιακής κατασκευής, ανέφερε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Σε ένα άλλο μέρος της πόλης, η αποστολή αποκάλυψε τα ερείπια ενός μεγάλου ελληνικού ταφικού συγκροτήματος που χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα π.Χ.

Θώνις - Ηράκλειον: Μια αρχαία πόλη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, «Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει με όμορφο τρόπο την παρουσία των Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν στην πόλη». Το Υπουργείο εξήγησε πως, στην εποχή των τελευταίων αιγυπτιακών δυναστειών, η μόνιμη εγκατάσταση Ελλήνων μετοίκων στην Αίγυπτο ήταν επιτρεπτή.

«Οι Έλληνες έχτιζαν τα δικά τους ιερά, γύρω από τον ναό του Άμμωνα. Τα ιερά αυτά καταστράφηκαν μαζί με τον ναό και τα ερείπιά τους βρέθηκαν στον βυθό, ανακατεμένα με τα δικά του», εξηγούσε η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Πηγή: CNN

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie