Μουσικά νέα

Αντιμέτωποι με αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω ενός σχεδίου

Η εγγονή του C.W. Scott-Giles ισχυρίζεται ότι το συγκρότημα χρησιμοποίησε ένα σχέδιο που σχεδίασε ο παππούς της το 1949.

Οι Nirvana δέχτηκαν αγωγή παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση μιας εικονογράφησης του C.W. Scott-Giles από μια αγγλική μετάφραση του έργου «Η Κόλαση του Δάντη» (Dante’s Inferno) σε μια σειρά εμπορικών προϊόντων που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Η αγωγή, που βρίσκεται στη γνώση του «Rolling Stone», κατατέθηκε από την Jocelyn Susan Bundy, εγγονή του Scott-Giles, η οποία περιγράφεται ως «ο μοναδικός επιζών συγγενής και μοναδικός διάδοχος των τίτλων της πνευματικής ιδιοκτησίας στα έργα που δημιούργησε ο αείμνηστος παππούς τους».

Η αγωγή στρέφεται κατά των εταιρειών Nirvana LLC, Live Nation Merchandise, Merch Traffic και Silva Artist Management.

Το εν λόγω σχέδιο είναι μια απεικόνιση της Άνω Κόλασης, των πρώτων πέντε κύκλων όπου ο Δάντης διέρχεται μέσα από την Κόλαση με τον οδηγό του, τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο. Ο Scott-Giles σχεδίασε αυτό το σχέδια και εννέα ακόμα για μια μετάφραση του έργου «Θεία Κωμωδία» από την Dorothy L. Sayers που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1949.

Τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με την αγωγή, η Bundy ανακάλυψε ότι η Nirvana χρησιμοποιούσαν μια εικόνα που περιγράφεται ως «σχεδόν ίδια» με το σχέδιο του Scott-Giles σε δίσκους βινυλίου, ρούχα, μπρελόκ, κούπες, μπαλώματα, κουμπιά και άλλα εμπορεύματα που πωλήθηκαν στο Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Η αγωγή αναφέρει ότι τα εμπορικά προϊόντα των Nirvana χρησιμοποιούν αυτήν την εικόνα από το 1989.

Kurt Cobain - The Last Session

Επιπλέον τα τρίτα μέρη κατηγορούνται ότι ενεργούσαν εκ μέρους των Nirvana υποβάλλοντας τακτικά «ψευδείς ισχυρισμούς ιδιοκτησίας» όσον αφορά την εικονογράφηση. Η αγωγή περιλαμβάνει τρεις φωτογραφίες όπου αναφέρεται τα πνευματικά δικαιώματα του σχεδίου ανήκουν στους Nirvana και φέρουν τις ημερομηνίες 1992, 1996 και 2003.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι η Nirvana υπαινίχθηκαν πως ο Kurt Cobain δημιούργησε την εικονογράφηση ή ότι είναι πλέον κοινό κτήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και, ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την κατάλληλη άδεια ή την καταβολή τέλους αδειοδότησης.

Η Bundy χαρακτηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς «ψευδείς», υποστηρίζοντας ότι η εικονογράφηση του Scott-Giles εξακολουθεί να προστατεύεται βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου και τονίζει ότι δεν έχουν λήξει τα πνευματικά δικαιώματα στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι έχουν λήξει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι «κάθε φερόμενη προσπάθεια καλής πίστης σχετικά με οποιαδήποτε υποτιθέμενη λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων αντικρούεται από τις ψευδείς αξιώσεις ιδιοκτησίας πνευματικών δικαιωμάτων από τους Nirvana όλα αυτά τα χρόνια» και αναφέρεται επίσης ότι οι Nirvana και οι άλλοι κατηγορούμενοι δεν είχαν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι η εικονογράφηση δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο όπου πουλούσαν τα προϊόντα.

Kurt Cobain - Nirvana - MTV Unplugged

Οι Nirvana κατηγορούνται επίσης ότι αγνόησαν τη διαταγή παύσης και αναστολής πώλησης των προϊόντων, συνεχίζοντας τη διάθεσή τους «για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το συγκρότημα έχει διανείμει τους λεγόμενους «Οδηγούς Στιλ Nirvana» σε τρίτους προμηθευτές και κατασκευαστές προϊόντων που «περιέχουν ψηφιακά αντίγραφα της εικονογράφησης με παρόμοια ψευδείς σημειώσεις πνευματικών δικαιωμάτων».

Η αγωγή υποστηρίζει ότι ενώ οι κατηγορούμενοι «γνωρίζουν βεβαίως ότι ο C.W. Scott-Giles είναι ο δημιουργός της εικονογράφησης και ότι ο Nirvana δεν διαθέτουν τα πνευματικά της δικαιώματα, συνεχίζουν να τοποθετούν αναφορές πνευματικής ιδιοκτησίας στα προϊόντα που προσδιορίζουν τους Nirvana ως ιδιοκτήτες».

Αυτή η αξίωση συνοδεύεται από μια φωτογραφία ενός πουκάμισου Nirvana με την επίμαχη εικόνα και την ημερομηνία 2020.

Η Jocelyn Susan Bundy ζητά να σταματήσει η παραγωγή και η διανομή τυχόν προϊόντων που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα και απαιτεί από τους κατηγορούμενους να καταρτίσουν μια αναφορά των «κερδών που οφείλονται στην παραβατική συμπεριφορά τους».

Η αγωγή ζητά αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ζημιών που προκλήθηκαν από την εικαζόμενη παράβαση σε ποσό που πρέπει να αποδειχθεί στη δίκη, καθώς και όλα τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν «ως αποτέλεσμα της παραβατικής συμπεριφοράς», επίσης ένα ποσό που θα αποδειχθεί κατά τη δίκη.

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie