Κυπριακή Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στο «3»..!!

Kλιμακώνεται η ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ με την Λευκωσία να απαντά στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με Νavtex για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Οπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες. Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι άσχετη με τις πληροφορίες για την παρουσία ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “La Republica”, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με επικεφαλής ευρωπαϊκά κράτη, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα προσπαθειών που ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες βράδυ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες, είπε, διαδραματίζει η ΕΝΙ.

Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ανέφερε ο εκπρόσωπος, είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση της εταιρείας ενώ επεσήμανε ότι η προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος γίνεται από κοινού.

Ανέφερε επίσης οτι εκπρόσωποι εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ επικοινώνησαν με την κυβέρνηση για να διαβεβαιώσουν ότι οι σχεδιασμοί τους προχωρούν και δεν επηρεάζονται από όσα βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να τοποθετείται σε σχέση με τα δικαιώματα των κρατών που απορρέουν από συμβάσεις ο κύριος Χριστοδουλίδης τη χαρακτήρισε αναμενόμενη επισημαίνοντας ότι έχει διατυπωθεί ξανά.

Οπως επισημαίνει ο «Φ»

1: Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.

2:Η περιοχή της Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

3: Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «σουπιά στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

4: Το σημείο που βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.

5: Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.

6: Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Πηγή: thetoc.gr