Τα γυρνάει ο Μπουτάρης: «Δεν ζήτησα, ούτε ζητώ την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία»

Για παρερμηνεία των δηλώσεων που έκανε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο αναφορικά με αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σε σημερινή διευκρινιστική τοποθέτησή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο κ. Μπουτάρης είπε χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι που οι δηλώσεις που έκανα χθες στο δημοτικό συμβούλιο παρερμηνεύτηκαν. Απομονώθηκε μια φράση από το σύνολο των προβληματισμών που εξέφρασα και αποδόθηκε παντελώς λανθασμένα. Και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, εάν δει ολόκληρη την ομιλία μου και τα πρακτικά στο δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε εκείνη την ώρα ήταν παρόντες και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Δεν τους έκαναν εντύπωση και δεν αντέδρασαν».
Πρόσθεσε πως «δεν ζήτησα, ούτε ζητώ την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου, ούτε για τίποτε άλλο που φέρει το όνομα Μακεδονία. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
Όσον αφορά για ονομασία του αεροδρομίου “Μακεδονία” με το όνομα “Νίκος Γκάλης”, υποστήριξε πως «ρωτήθηκα σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και απάντησα για την περίπτωση που τεθεί τέτοιο ζήτημα. Γιατί είναι μια διεθνής προσωπικότητα και είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει μπει στο Hall of Fame του μπάσκετ».
«Αυτό που είπα και δεν παίρνω πίσω είναι ότι στο ζήτημα αυτό έχουμε χάσει προ πολλού, αφού ήδη 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα ‘Μακεδονία’ κι εμείς δυστυχώς με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων 25 χρόνων έχουμε χάσει. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει» είπε.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως το κλίμα είναι ήδη φορτισμένο και καλά θα είναι να κατέβουν οι τόνοι για να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία που θα είναι καλή και για τους δύο. Συμφωνία καλή για έναν δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.
Παρόντες στις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη ήταν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα και αντιδήμαρχοι.
Α. Καρ.

Δήλωση του περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, για τον δήμαρχο, Γ.Μπουτάρη

Την εκτίμηση ότι ο Γιάννης Μπουτάρης «επιλέγει να παίξει τον ρόλο του “χρήσιμου ηλιθίου”», προκειμένου «να πάρει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για δήμαρχος» Θεσσαλονίκης, διατυπώνει με σημερινό tweet του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και συνεχίζει: «Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι όσοι έπαιξαν αυτόν τον ρόλο, “χρήσιμοι” ήταν για λίγο καιρό μόνο, μετά παρέμειναν απλώς “ηλίθιοι”».

Κατά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας και Στ. Καλαφάτης

Εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή τα όσα είπε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την ονομασία του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”, καταφέρονται οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης.
“Χτύπησε και πάλι ο Γιάννης Μπουτάρης! Μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του, με τις οποίες αποκαλούσε τα Σκόπια, “Μακεδονία”, ο Γιάννης Μπουτάρης ξεπέρασε και τους πιο σκληρούς Σκοπιανούς. Δήλωσε ότι πρέπει να σκεφτούμε να μετονομάσουμε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για να μην? μπερδεύονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επισκέπτες και θεωρούν ότι βρίσκονται στα Σκόπια!” αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Γκιουλέκας.
“Δεν γνωρίζει την Ιστορία ή την παραχαράσσει εσκεμμένα; Ότι και να συμβαίνει ο άνθρωπος αυτός που παριστάνει τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης έχει το δικαίωμα να ευτελίζει τον εαυτό του. Την πόλη, όμως, που εκπροσωπεί και όλους εμάς όχι! Τα παραληρήματά του έχουν ξεπεράσει κάθε όριο” σημειώνει και προσθέτει: “Επιτέλους, εάν αυτός δεν ντρέπεται για όσα λέει και κάνει, ντρεπόμαστε εμείς γι’ αυτόν που κατ? ευφημισμόν αποκαλούμε δήμαρχο Θεσσαλονίκης!”.
“Να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης” ζητάει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Εντάξει”, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
“Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει, πλέον, μόνον μία υπηρεσία να προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς: Να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης” τονίζει ο κ. Καλαφάτης σε σχετική ανακοίνωσή του “μετά τις νέες δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για το θέμα της ονομασίας των  Σκοπίων και τη δημοσιοποίηση ‘σκέψεών του’ για αλλαγή της ονομασίας του Αεροδρομίου Μακεδονία”.
“Η στάση του”, προσθέτει, “γεννά σοβαρά ερωτήματα για το ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί. Σίγουρα, πάντως, δεν εξυπηρετεί την πόλη και τους κατοίκους της. Όταν ακούγονται τέτοιες ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις από το στόμα του δημάρχου της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, μόνον κακό κάνουν και στη διαπραγμάτευση και στην εθνική υπόθεση. Προσβάλει ευθέως ?όχι μόνον τους Θεσσαλονικείς, αλλά- όλους τους Έλληνες”.

“Ακατάλληλος για δήμαρχος ο κ. Μπουτάρης” λέει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς

“Ακατάλληλο για δήμαρχο” χαρακτηρίζει τον Γιάννη Μπουτάρη ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Άρης Φωκάς, με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, για το όνομα του αεροδρομίου “Μακεδονία”.
“Ο κ. Μπουτάρης μάλλον δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό και παράλληλα λησμονεί σε ποια πόλη είναι δήμαρχος”, αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Φωκάς και προσθέτει: “Αποτελεί αλαζονεία και αδιαφορία για το κοινό αίσθημα των Ελλήνων και δη των Μακεδόνων η στάση του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όχι διπλωμάτης. Θα έπρεπε να ασχολείται με τις αρμοδιότητές του και όχι να προβαίνει σε δηλώσεις που δυναμιτίζουν την ήδη τεταμένη κατάσταση”.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ