Κατρούγκαλος: Έχουν και οι Σκοπιανοί θέματα ταυτότητας, που δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε..!!

Για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα καθώς και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το ονοματολογικό, μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος .

«Έχουν και οι Σκοπιανοί θέματα ταυτότητας, που δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε. Μιλάω για τη γενική ιδέα, τα υπόλοιπα είναι… λεπτομέρειες», δηλώνει σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο ΘΕΜΑ 104,6 fm, μια ημέρα μετά το ογκώδες συλλαλητήριο.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι η χθεσινή συγκέντρωση δεν δυσκολεύει την κυβέρνηση να αποφασίσει για τη λύση του Σκοπιανού, είπε ότι η κυβέρνηση του αείμνηστου Μητσοτάκη ήξερε τη λύση, απλά φοβήθηκε να τη φέρει στη Βουλή γιατί φοβόταν την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ για την χθεσινή ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη δε δίστασε να αναφέρει: «Καλύτερα να μη θυμόμαστε αυτά που είπε χθες».

Ο κ. Κατρούγκαλος αφού παραδέχτηκε ότι το χθεσινό συλλαλητήριο είχε πολύ κόσμο, υπογράμμισε ότι «δεν είναι μια διαδήλωση το μοναδικό κριτήριο για τη διαμόρφωση της πολιτικής», και μεταξύ άλλων, είπε πως θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει την εθνικά συμφέρουσα λύση.

Στην ερώτηση «Επτά στους δέκα Έλληνες δεν θέλουν το όνομα της Μακεδονίας. Πώς τοποθετείστε σε αυτό;», απάντησε: « Όπως είμαστε σήμερα, το δίλημμα το ρεαλιστικό δεν είναι αν θα έχουμε το όνομα μόνο. Πρέπει να ενεργήσουμε με βάση το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει χειρότερη λύση στην εξωτερική πολιτική, από τη γραμμή ”όπου μας πάει ο άνεμος”. Η λύση θα είναι πακέτο, δεν θα είναι μόνο το όνομα. Η εθνότητα μας ενδιαφέρει στο πλαίσιο του αλυτρωτισμού. Έχουν και εκείνοι θέματα ταυτότητας που δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε. Εγώ σας μιλάω για την γενική ιδέα. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες…».

Για την ιστορική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη δήλωσε συγκεκριμένα: «Έχουμε τόσους λόγους να θυμόμαστε την προσφορά του Μίκη, καλύτερα να μη θυμόμαστε αυτά που είπε χθες. Δεν τον αποδοκιμάζω, απλά και ο ίδιος αν έχει χρόνο θα σκεφτεί ξανά αυτά που είπε…».

Τέλος, σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η αυξημένη πλειοψηφία, υπενθυμίζοντας ότι η ενδιάμεση συμφωνία δεν είχε έρθει στη Βουλή. «Όταν δεν ζητείται από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία, δεν μπορείς να την ζητάς αλά καρτ», κατέληξε.

Πηγή: thestival.gr